SPONSORED
myheritage

Vill du hitta ditt släktträd? Ta reda på om du ska använda MyHeritage eller Ancestry

myheritage


Om du känner stor nyfikenhet när du bläddrar igenom gamla familjefoton ska du veta att du inte är ensam. Du kan vara säker på att vi förstår hur spännande det kan vara att snubbla över din familjs historia och lära dig om de människor och platser du kommer ifrån.

Dessutom, när du vet mer om familjens gemensamma förflutna och har tillgång till historisk information, kan du fatta bättre och mer välgrundade beslut när det gäller din livsstil och hälsa.

När det finns så många företag som säger att de kan ge dig exakta resultat genom DNA-testning kan det vara svårt att veta var du ska börja din resa.

Vi visste att många av våra läsare skulle vara intresserade av att lära sig om sin historia, så våra redaktörer undersökte de bästa DNA-testen och hittade MyHeritage och Ancestry.

Här är vår dom:

Viktiga likheter

  • Både MyHeritage och Ancestry-kitet förklarar ditt DNA när det gäller släktforskning
  • Båda har över fem miljoner användare
  • Båda erbjuder en plattform för att skapa familjeträd och forska i historiska register, i kombination med DNA-testning

Viktiga skillnader

  • MyHeritages etnicitetsuppskattningar är mer detaljerade och innehåller resultat från 2 114 regioner, i jämförelse med Ancestrys 1 500 regioner.
  • För Ancestrys test måste du spotta i ett provrör, men för MyHeritages test krävs endast en kindsvabb
  • Ancestrys databas är mer fokuserad på Nordamerika och MyHeritage är det mest populära testet i Europa med ett mer globalt fokus
  • MyHeritage finns på 42 språk, inklusive svenska. Ancestrys tjänst är mestadels på engelska men vissa delar av webbplatserna är tillgängliga på spanska, franska, tyska och portugisiska
  • MyHeritage har en robust dataskyddspolicy med ett uttryckligt engagemang i att aldrig sälja eller licensera bort användares DNA-uppgifter till tredje part. Ancestry har inte detta uttryckliga engagemang

MyHeritage

Till skillnad från många DNA-test för hemmabruk så är det enda du behöver för MyHeritage en enkel kindsvabb (inget blod och ingen saliv krävs), och allt du behöver göra är att lägga kitet på posten och sedan invänta resultaten. MyHeritage Labs är alla CLIA-certifierade (CLIA är Clinical Laboratory Improvement Aments) och är också CAP-ackrediterade, den högsta nivån av ackreditering i USA för denna typ av laboratorium.

MyHeritage är både säkert och effektivt också. DNA-kitresultatet kommer att göras tillgängligt inom ca 3 veckor. Dina etnicitetsresultat från 2 114 regioner avslöjas med en spännande animering och din lista över DNA-matchningar från hela världen innehåller flera funktioner som gör det lättare att organisera och förstå dem.

Dataskydd är en topprioritet för MyHeritage. Dataskyddspolicyn omfattar ett uttryckligt engagemang att aldrig sälja eller licensiera ut användares DNA-uppgifter till tredjepart och de har investerat i flertalet resurser för att säkerställa att dina data och personlig information alltid är säker och skyddad. Detta är det enda kommersiella DNA-företag som har uttryckt ett sådan engagemang.

MyHeritage innoverar ständigt och dess plattform för släktforskning erbjuder en del fantastiska verktyg, inklusive världens mest avancerade AI-teknologi för att återställa och förbättra gamla familjefoton. Databasen med historiska resurser innehåller omfattande material för europeisk släktforskning och den växer snabbt varje år.

Bonus: När du köper ett DNA-kit kan du välja att registrera dig för en 30-dagars kostnadsfri provperiod för den mest omfattande släktforskningstjänsten och en hel månads tillgång till de historiska uppgifterna, släktträdsverktyg och fotoförbättringsverktyg, utan extra kostnad.

Ursprung

I likhet med MyHeritage använder Ancestry banbrytande teknik för att ge etniska uppskattningar och etniska analyser av någons DNA. Precis som för många andra DNA-tester måste du göra ett salivprov för Ancestry som ska skickas till labbet för analys i ett förbetalt paket.

Inom cirka 5 till 6 veckor kommer dina resultat att finnas tillgängliga online. Dessa resultat ger dig information om ditt geografiska ursprung och identifierar potentiella släktingar genom DNA-matchning till andra som redan har gjort AncestryDNA-testet.

Ancestry erbjuder också en plattform för att skapa familjeträd, och ett mycket stort antal historiska uppgifter, men de flesta av dessa uppgifter kommer från Nordamerika, där de flesta användarna finns. Detta gör tjänsten mindre relevant för personer som framför allt är av europeiskt ursprung.

Priset för Ancestry DNA-testkitet är runt 70 € och det är inte det dyraste alternativet, men det har definitivt inte ett lågt pris.

Slutligen

Om du har börjat din resa att ta reda på mer om släkten, skulle båda dessa DNA-testkit kunna hjälpa dig i din forskning. Om du letar efter ett prisvärt, omfattande test, så är MyHeritage är den klara vinnaren.

Du behöver inte ha sönder spargrisen om du väljer MyHeritage och du får bättre värde – särskilt med en 30-dagars kostnadsfri tillgång till tjänsten som tillägg. Du får inte bara en mer detaljerad redovisning av ditt etniska ursprung och en mer global lista över DNA-matchningar, utan du får även tillgång till MyHeritages historiska uppgifter från hela världen, så att du enkelt kan bygga upp och utöka släktträdet, tack vare matchningstekniker. Dessutom kan du reparera, förbättra och till och med animera gamla familjefoton. Därtill kan du vara säker på att dina DNA-uppgifter är säkra.

Om du letar efter bättre insikter i släkthistorik och mer värde för pengarna rekommenderar vi ett DNA-testkit från MyHeritage.

BONUS: 30-dagars kostnadsfri provperiod av den mest omfattande släktforskningstjänsten, inklusive fullständig åtkomst till mer än 16 miljarder historiska register, fotoverktyg och mycket mer.